30 maj måndag

Hej Bröder och systrar!

Genom hela Nya testamentet ser vi idén och symboliken av den kristne som adopterad in i Guds familj, som ett Guds barn. Vi har blivit upptagna i den himmelska familjen tillsammans med alla andra kristna, våra bröder och systrar.

Jag har två biologiska bröder som bokstavligt talat lever nästan precis på andra sidan jorden. Tack vare modern teknologi kan jag både se dem och tala med dem regelbundet. Men för att på riktigt känna den broderliga vänskapen måste jag spendera tusentals kronor för att resa till andra sidan jorden och träffa dem. Det kostar på och jag behöver anstränga mig hårt för att upprätthålla vår relation, men jag gör det eftersom det är min familj.

Vi är också del av samma familj, du och jag. Vi kristna. Vi har samma efternamn, vår Fars namn. Det sägs att du kan välja dina vänner men du kan inte välja din familj. Att leva ut det kristna livet är att vara en del av den himmelska familjen. Ibland kräver det att vi anstränger oss lite. Johannes beskriver det så här:

Om någon säger: "Jag älskar Gud" men hatar sin broder, då ljuger han. Ty den som inte älskar sin broder, som han har sett, kan inte älska Gud, som han inte har sett. (1 Joh 4:20)

På vilket sätt syns det att vi älskar våra bröder och systrar? Som Paulus skriver: "Var goda mot varandra, visa medkänsla och förlåt varandra, liksom Gud har förlåtit er i Kristus." (Ef 4:32)

För att upprätthålla och vårda min relation med mina bröder måste jag resa över världshav och kontinenter. Vad gör vi för att bevara våra relationer med varandra, våra syskon i Mellringekyrkan? Anstränger vi oss för att bevara och fördjupa våra relationer? Förlåter vi varandra eller håller vi saker mot varandra? Är vi vänliga mot våra medsyskon? Både offentligt och bakom ryggen på dem? Är vårt hjärta mjukt och öppet mot andra eller hårt och okänsligt?

Hårda hjärtan kommer från smärta och sår, det är en självbevarelse-mekanism. Sårskorpor fungerar på samma sätt på sår. Vissa sår kräver att sårskorpan avlägsnas för att de ska läka fullständigt. Du kanske har blivit illa behandlad eller sårad av andra, kanske till och med av kristna människor. Kanske har detta lett till att du byggt upp skyddsvallar runt ditt hjärta och ditt liv för att inte bli sårad igen.

Om du stänger ditt hjärta så kommer du aldrig att uppleva den helande kraften från Kristus. Öppna ditt hjärta och ditt liv för dina bröder och systrar. De kanske inte är perfekta, men det är nog inte du heller. Vi tillhör alla samma Familj och vi kan alla göra en sak: att försöka vara som vår Storebror, att leva och älska som Han gör.

Av Jonathan Rogers

Ungdomspastor