11 maj torsdag

VÅRSTÄDNING

Våren är på intåg. Ljuset fyller mig med glädje och energi. Solens strålar letar sig in i mitt hus, når ända fram till innerhallen. Det är så härligt! OCH det är så obekvämt. För plötsligt ser jag hur smutsiga våra fönster är, och hur mycket damm som samlat sig på hyllorna och golvlisterna. Detta varma, härliga, avslöjande, obekväma ljus!

Ljuset är en symbol i den kristna tron, och får ofta symbolisera Gud själv:

"Ä Gud är ljus och [Ä] inget mörker finns i honom" (1 Joh 1:5).

"Herren är mitt ljus och min räddning, vem skulle jag frukta?" (Ps 27:1).

I Nya Testamentet får ljuset stå för Kristus och budskapet om honom. I Lukasevangeliet beskrivs han som "ett ljus med uppenbarelse åt hedningarna och härlighet åt ditt folk Israel" (2:32). Ljuset kan också symbolisera omvändelsen och de kristnas nya andliga liv:

"Ni är alla ljusets söner och dagens söner. Vi tillhör inte natten eller mörkret" (1 Thess 5:5).

" [Ä] och ni skall tacka Fadern, som har gjort er värdiga att få del i det arv som väntar de heliga i ljuset" (Kol 1:12).

Med detta i åtanke, blir solens strålar i mitt hus talande. Under årets mörka period syns inte dammet så väl, men likväl finns det där. Och inte är mitt hus mindre stökigt bara för att det är mörkt. Det är inte heller så att jag automatiskt får ett rent rum, bara för att jag tänder lampan. Däremot ger solljuset mig både en längtan efter och energi till att städa riktigt ordentlig. Ljuset blir liksom både det som avslöjar och det som motiverar. Och efter en riktigt ordentlig vårstädning, får jag luta mig tillbaka och njuta av renheten. Och först då kan jag riktigt njuta av självaste ljuset.

På samma sätt tänker jag att det är med oss människor. Det mörka i våra liv försvinner inte automatiskt, bara för att vi ställer oss i Guds ljus. "Men när alltsammans avslöjas av ljuset blir det synligt", skriver Paulus (Ef 5:13). Däremot är det först då som vi kan se all smuts ordentligt, känna ånger och få en längtan efter förändring och renhet. Och Gud ger oss förlåtelse. Och Han ger oss kraften att städa upp. Och Han vill inget hellre än att vi ska njuta i och av Hans renhet.

Frida Nygren