26 sep tisdag

Varför firar du gudstjänst?

“Antingen är du en missionär eller så är du ett missionsfält.”(Loren Cunningham, grundare av UMU)

Vem lever vi för egentligen? Jag har lyssnat mycket den senaste tiden på en sång som heter “För den här världens skull”.  En del av sångtexten har varit en bön jag går med:

För den här världens skull

brinn som en eld i mig

Tänd en låga så stark

att alla kan se Dig

Vi går för ofta, tror jag, och tittar bara på oss själva och vad vi vill ha eller behöver. När Petrus sa: “Ja, jag älskar dig” (Joh 21), så svarade Jesus med ett uppdrag: "Var en herde för mina får". Eller som det översätts på engelska: “Feed my sheep” (mata mina får).

Jag tror att Jesus känner oss ganska väl och vet nånting om oss som vi alltid glömmer. Vi trivs bättre, växer mer och mår allmänt bra när vi ge ut. När vi ser på andra lika mycket eller mer än på oss själva. Vänder blicken utåt.

När du kommer till kyrkan, vem är det för? När du firar Gudstjänst är det för Gud eller dig själv? När du lyssnar till förkunnelse, är det för dig själv eller för att växa och bekänna Gud bättre? När du sjunger med i lovsång, är det för dig eller för Honom du sjunger om? När vi tycker och tänker om saker och ting, hur mycket tänker vi på vad vi själva vill, och hur mycket tänker vi egentligen på vad andra behöver och vill? När vi pratar med människor, hur mycket är det för att lyssna på dem eller bara höra oss själva prata? En annan del av sångtexten går så här:

Jag lägger ner mitt liv

jag ger upp all kontroll

Jag ser aldrig tillbaks

ger Dig allt jag har

Jag lever för Din ära, på vår jord

Den längtan som Du ger

den växer inom mig

En dag ska alla se

och böja sig för Dig

Jag lever för Din ära, på vår jord

Det handlar om var vårt hjärta ligger och vad vi lever för. Lever vi för oss själva så kommer allting handlar om oss själva. Både inom kyrkan och utanför. Vad vi vill och tycker om allt från predikan till vilken bil vi kör. Lever vi för, efter och med Jesus så kommer allting ha ett annat fokus. Det handlar kanske inte alltid om att ändra på det vi gör, men om varför  vi gör det. När vi kommer till kyrkan, vem är det för? Firar vi Gudstjänst för oss själva eller för Gud och andra? När vi läser Bibeln? Sjunger lovsång? Ber?

Välj det nu och varje dag. Vem lever du för?

Men om ni inte vill tjäna Herren,

så välj i dag vem ni vill tjäna ...

Men jag och mitt hus, vi vill tjäna Herren.

(Josua 24:15)