5 jun tisdag

På väg till solen?

Sommar. En tid då vi är på väg  en hel del. Förutom vardagens på väg till jobbet, på väg till affären, på väg hem, på väg att hämta barnen, på väg till kyrkan, är vi under sommaren kanske på väg lite längre sträckor. Vi är på väg till Öland, på väg till sommarstugan, på väg till badplatsen, på väg till Torp… Under sommaren vill vi gärna vara på väg till solen. Vi åker kanske utomlands för att öka våra chanser av soltimmar, och om det då skulle råka vara soligare i Sverige just den veckan, blir vi inte särskilt glada.

Ja, vi är alla väldigt ofta på väg någonstans. Men faktum är att vi ju alltid är på väg, även om vi bara stannar hemma. När vi ligger i hängmattan och vilar – är vi på väg. När vi sjunker ner i fåtöljen med en bra bok – är vi på väg. När vi ligger på stranden och solar – är vi på väg. Och om vi är sjuka och sängliggandes – är vi på väg. Vi är på väg till en plats där ingen sol behövs, en plats där Gud själv ska lysa så som solen över oss och där vi ska få njuta av hans ljus. I Uppenbarelseboken kan vi läsa:

”Och jag såg en ny himmel och en ny jord. Ty den första himlen och den första jorden var borta, och havet fanns inte mer. Och jag såg den heliga staden, det nya Jerusalem, komma ner ur himlen, från Gud, redo som en brud som är smyckad för sin man. Och från tronen hörde jag en stark röst som sade: ’Se, Guds tält står bland människorna, och han skall bo ibland dem, och de skall vara hans folk, och Gud själv skall vara hos dem.’ […] Något tempel såg jag inte i staden, ty Herren Gud, allhärskaren, är dess tempel, han och Lammet. Och staden behövde varken sol eller måne för att få ljus, ty Guds härlighet lyser över den, och Lammet är dess lampa, och folken skall leva i detta ljus. […] De skall se hans ansikte, och hans namn skall stå skrivet på deras pannor. Någon natt skall inte finnas mer, och de behöver inte någon lampas sken eller solens ljus. Ty Herren Gud skall lysa över dem, och de skall regera som kungar i evigheternas evigheter” (21:1-3, 22-24; 22:4-5).

Så när vi i sommar sitter i bilen på väg till campingen, eller på cykeln på väg till stan, eller på bussen på väg till badet – låt oss då komma ihåg att vi samtidigt också är på väg någon helt annan stans. Vi är på väg till Guds Rike. Ett rike där Herren Gud ska vara vår sol.

Av Frida Nygren

Administratör